Thursday, October 07, 2010

Ursäkta att man vill bli lite älskad

Utläst 101006: Ursäkta att man vill bli lite älskad av Johanna Thydell

Thydells debutbok I taket lyser stjärnorna har nästan blivit ihjälälskad och tar upp det svåra ämnet att en mamma kan dö i cancer. Nästa bok Det fattas en tärning är också fin och uppskattad och jag tror att de flesta som läst båda tycker att det är en bra uppföljare. Så kom då denna den tredje boken och med den tänkte Thydell att hon skulle skriva en historia utan något jätteproblem, med helt vanliga ungdomar, och då gör man det ganska svårt för sig eftersom det ändå måste hända något för att man ska hålla intresset uppe hela vägen. Jag har läst lite olika åsikter om hur hon lyckas med det, men själv tycker jag att det går fint. Jag vill verkligen veta hur det ska bli för Nora och blir förvånad när inte allting ordnar sig på slutet. Som en kul detalj finns det ibland små Noriska ordspråk längst ned på sidorna, som till exempel: Inget ont som inte har något gott med sig till någon annan. Sorglig, rolig och mycket påminnande om min egen gymnasietid är denna bok.

Nora Jonasson har bästa vännen Lisa som är snygg och smart och populär, allt det som Nora inte är, men hon tycker att det är okej för populariteten smittar liksom av sig så att hon får glädje av den också. Så har det i alla fall varit tidigare. Men någonstans är Nora nog ändå lite avundsjuk på att Lisa har så lätt för att få killar. Nora råkar prata med Lisas pojkvän Jack på en fest och försöker trösta honom för att Lisa försvunnit iväg med en annan kille. Vad som händer sedan är inte alls något Nora har planerat.

1 comment:

Boktokig Eva Boström said...

Godmorgon! Vill du vara med och bokcirkla om nobelpristagaren Vargas Llosa? Rondine föreslog att vi skulle läsa en bok av honom!