Sunday, May 16, 2010

När man skjuter arbetare...

Utläst 100515: När man skjuter arbetare... av Kerstin Thorvall

Jag har inte läst så mycket Thorvall förut men nu när hon dog kom jag på att jag ska ta och göra det. När man skjuter arbetare... är den första i en trilogi som är delvis självbiografisk och handlar om hennes föräldrars äktenskap. Jag tycker om att läsa om tidigt 1900-tal för det är inte så förfärligt länge sedan och ändå har så mycket förändrats. Det är intressant att läsa om en tid när mina far- och morföräldrar var unga. Boken är välskriven, gripande och alldeles förskräcklig men sann.

Hilma var skogshuggardotter från Norrland, och var den av barnen som fick läsa vidare. Hon var mycket stolt över sitt arbete som småskollärarinna men gav upp det när hon träffade Sigfrid, den charmerande läroverksadjunkten från finare familj. Vad hon inte visste var att han var sinnessjuk. Enligt lagen hade han äktenskapsförbud men hans släkt berättade inte för henne hur det stod till och ett undantag gjordes eftersom hon var en enkel flicka.

7 comments:

klok som en bok said...

Jag har läst några böcker av henne och gillar dem och hennes sätt att skriva. Denna har jag dock inte läst och det borde jag göra någon gång...

Boktokig said...

Ser att du redan läst klart den! Det ska bli intressant att diskutera den.

Vicky said...

Jag tyckte mycket om den boken när jag läste den för några år sedan. Nu har jag precis fått fortsättningen "I skuggan av oron" i min hand och tvekar över om jag ska läsa om "När man skjuter..." först eller inte. Jag läser sällan om böcker, men märker att jag allt oftare är sugen på att återuppleva bra böcker.

Ylva said...

Klok som en bok. Jag tycker absolut att du ska läsa den!

Boktokig. Ja, du får bestämma ett datum för chat.

Vicky. Jag brukar inte heller läsa om böcker för det kommer ju så mycket nytt, men ska man läsa en fortsättning kan det ju vara bra att friska upp minnet.

MariaH said...

Jag tyckte mycket om hela triologin

Hanneles bibliotek said...

Den har jag i bokhyllan och väntar..

Ylva said...

Maria. Jag ska läsa de de andra två efter att vi chattat om denna. Häng med på chat hos Boktokig!