Monday, September 16, 2024

Den vidunderliga ordningen

 Utläst 240915: Den vidunderliga ordningen av Andrev Walden

Många fick upp ögonen för Walden när han vann Augustpriset 2023 för sin debutroman Jävla karlar. Men han har skrivit länge och har nominerats till Stora journalistpriset för "sin stilistik och sina oväntade perspektiv på det mänskliga tillståndet" enligt baksidestexten. I den här samlingen har vi hans bästa texter från Dagens Nyheter åren 2019-2023. 

Jag tycker att han har en fantastisk humor även när det kanske inte ens är meningen att vara rolig. Det är härligt att läsa hans uppfriskande texter som kan handla om vad som helst. Ämnet är liksom inte det viktiga utan man vill se vad han hittar på om diverse obskyra ting. Kan man göra något som ingen annan någonsin gjort? Har du träffat en sympatisk människa med bra självförtroende? Kan man bara slänga ett par gamla fotbollsskor?


Den vidunderliga ordningen - Andrev Walden - Bok (9789180662307) | Bokus

Tuesday, September 10, 2024

Om du vill ja oxå

 Utläst 240909: Om du vill ja oxå av Maj Lundgren

Den här titeln stör mig men det är ett SMS så därför är den ihopdragen. Maj Lundgren är Sveriges yngsta författare och debuterade som trettonåring. Hon skriver bra böcker för ungdomar. 

Caroline har ett problem. Hon vill att någon ska kyssa henne men hon vågar inte ta första steget. Bästa kompisen Alicia är väldigt snygg så killarna väljer alltid henne först. Men så träffar hon på Alex som verkar intresserad. Tyvärr har de redan setts i ett jobbigt sammanhang som han inte minns...



Om du vill ja oxå - Maj Lundgren - Bok (9789187007972) | Bokus

Monday, September 09, 2024

P som i Patrik

 Utläst 240906: P som i Patrik av Peter Lindqvist

Det här är en lättläst bok för ungdomar om stackars Patrik som är utfryst och Shura som bara vill bort. Lindqvist är en 34-årig socionom som jobbar med att få barn att lyckas i skolan. Han har själv aldrig gillat att läsa böcker men skriver nu på fritiden och det här är hans tredje bok. 

När Patriks lillebror dog var klasskompisarna så rädda att säga fel så att de inte sa något alls. Innan hade Patrik varit populär åtminstone på roliga timmen men nu är alla bara tysta. De undviker honom. Efter studentfirandet kommer klassen dansandes på ett flak på Patriks gata men de glömmer att plocka upp honom. Han drar iväg till festen för att ställa dem till svars. På vägen hittar han Shura, universums vackraste tjej, som sitter på tågspåret. Han måste få bort henne därifrån. 

 



Friday, September 06, 2024

Det växer ett träd i Brooklyn

 Utläst 240906: Det växte ett träd i Brooklyn av Betty Smith

Den här boken kom ut 1943 och har blivit en klassiker. Smith hade en liknande uppväxt som bokens Francie. Hon gifte sig tidigt, läste vid universitetet och skötte hem och barn samtidigt. Efter att hon skilde sig från sin första man debuterade hon med denna roman. Den har gjorts till både film och TV-serie. Hon fick mottaga flera priser för sina böcker. 

Det är 1912 i Brooklyn. För att få vara i fred med sin bok klättrar Francie ut på brandstegen. Hennes mamma får kämpa för att få ihop middagsmaten och pappan ligger någonstans och sover ruset av sig. En dag går hon förbi en gammal skola som hon bestämmer att hon vill gå i fast den ligger mycket längre bort än skolan hon går på. Francie drömmer om att bli författare. 


Det växte ett träd i Brooklyn. Del 1 - Betty Smith - Bok (9789188345738) | Bokus

Tuesday, September 03, 2024

Närmar du dig mjukt

 Utläst 240903: Närmar du dig mjukt av Jaqueline Woodson

Woodson fick ALMA-priset 2018 och skriver romaner för ungdomar. Hon är född 1963 i Ohio och bor i New York. Det här är en gripande kärleksroman om ett ungt par. 

Miah och Ellie är bara femton men är övertygade om att deras förhållande ska vara för evigt. Det är den första stora förälskelsen. Men Ellie är vit och Miah är svart. De hatar hur folk ser på dem när de är tillsammans. Miahs pappa är känd filmregissör och hans mamma författare och det gör också att folk ser honom på ett särskilt sätt. Han vill först inte ens berätta för Ellie om sina kända föräldrar. 


Närmar du dig mjukt - Ebok - Jacqueline Woodson (9789127161139) | Bokus

Monday, September 02, 2024

Algot, Anna Stina och det välsignade brännvinet

 Utläst 240830: Algot, Anna Stina och det välsignade brännvinet av Jonas Jonasson

Jonasson är mest känd för Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann som även har filmats. Han är författare och journalist och kommer från Växjö så det är extra kul för oss som bor här i trakten och kan känna igen oss. Egentligen spelar det inte så stor roll vad han skriver om utan det är språket och alla lustiga små händelser som är det roliga. Det låter ju egentligen inte alls muntert med det fattiga 1800-talet i Småland men det blir det i hans händer. Exempel: Gustav delade lyckligtvis aldrig sina bekymmer med henne, men eftersom de var inne på det tjugosjunde året under samma tak visste hon hur man bäst läste av rynkorna i hans panna. (Sid.9)

I Småland 1852 bor Algot som är en enkel man och son till en grisbonde. Då han ärver ett recept bestämmer han sig för att börja sälja brännvin. Anna Stina är en komplicerad ung kvinna som Algot fattar tycke för. Tillsammans med Anna Stinas far som är tryckerimmästare och en bråkig engelsman utmanar de greve Bielkegren som förstört livet för Algot. 




Algot, Anna Stina och det välsignade brännvinet - Jonas Jonasson - Bok (9789177959007) | Bokus