Tuesday, August 20, 2024

Nuet är nu

 Utläst 240820: Nuet är nu av Tamara Bach

Bach är en tysk författare som skriver ungdomsböcker. Hon har bland annat fått Deutscher Jugendlitteraturpreis. Jag tyckte om hennes Det sista av sommaren men denna känns lite långsam. Det händer inte mycket och är för detaljerat. Annars är det kul att läsa om tyska ungdomar 2007. 

När julen är över och det nya året har börjat känns det redan gammalt för vännerna Fienchen, Zanker, Mono och Bowie. De försöker roa sig med att gå ut och dansa, festa, se på DVD och snacka. Det är nio dagar kvar innan skolstart, nio dagar kvar med chans till förändring. Vågar de berätta för varandra om sina drömmar och jakten på kärleken? 



Nuet är nu - Tamara Bach - Bok (9789150217308) | Bokus

Friday, August 16, 2024

De tar allt ifrån mig

 Utläst 240816: De tar allt ifrån mig av Linda Jones

Det här är en fin ungdomsroman om en liten by i Norrland och hopplösheten där. Det är författarens andra roman. För den första, Bete sig, fick hon Norrlands litteraturpris 2020 och denna blev nominerad till Augustpriset. Linda Jones är född 1988 och bor i Luleå. 

Frida har nyligen blivit jägare och hennes mamma är jaktledare. Jakten är det enda som finns kvar i byn och allt annat har tagits ifrån dem. Frida drömmer om att gå i mammas fotspår. Men så dyker ett okänt djur upp i skogen, ett djur ingen har sett förut. Länsstyrelsen beslutar att det inte får pågå någon jakt och nu känns det ännu mer hopplöst. Jaktlaget bestämmer sig för att ändå skjuta djuret. Frida får syn på djuret som kallas korsningen och hon har aldrig sett något vackrare. Hon vill inte att den ska dö. Dessutom har hennes bästa kompis Emmy börjat bete sig mystiskt.