Tuesday, March 27, 2018

Litteraturkryssning

Litteraturkryssning

Nu har jag kommit hem från min kryssning och en helg i Stockholm hos min brors familj. Här kommer mina dåliga paparazzibilder:
 
Agnes Lidbeck
 
Stewe Claesson
 
Anna Jörgensdotter
 
Jens Lapidus
 
Agneta Pleijel
 
Lennart Pehrson
 
Lena Andersson, i stället för Geir Gulliksen som ställde in.
 
Monika Fagerholm. De var intressanta att höra allihopa, även fast jag kanske inte kommer att läsa deras böcker. Agneta Pleijel är den jag är mest sugen på att läsa, för jag har gillat henne för länge sedan men inte läst de senaste åren. 
 
Hur det gick med dessertbordet jag såg fram emot? Jo, tack bra!

Bara dra


Utläst 180311: Bara dra av Ann-Helén Laestadius

Jag fick ett recensionsexemplar av denna från LL-förlaget som specialiserat sig på lättläst litteratur. Ofta ger de ut förkortade och anpassade böcker, men denna är direkt skriven på ett lättläst sätt med korta meningar och mycket luft på sidorna. Romanen ska även komma ut på nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska. Laestadius vann Augustpriset i barn- och ungdomsklassen 2016 med boken Tio över ett.  Det är viktigt att det  finns nyskriven litteratur om och för samer och denna ger en inblick i hur det kan vara att komma från en renskötarfamilj.

 

Johannes är nitton år, same  och bor i Övre Soppero. Han fick hoppa av gymnasiet för att hjälpa till med renskötseln. Det är tänkt att han ska ta över renarna när han blir äldre, för hans lillebror Henrik ska flytta till Stockholm och hans andra bror Anders är inte riktigt som alla andra. Men Johannes kanske inte vill, han kanske ska göra något helt annat; plugga, söka jobb, flytta långt hemifrån. Men då skulle han svika sin familj. Han träffar Minna, en självständig tjej som gör som hon vill och han beundrar henne för det.

Bara dra (häftad)

Wednesday, March 21, 2018

Till flickorna i sjön

Utläst 180321: Till flickorna i sjön av Elin Olofsson

Jag läste nyligen Olofssons nya roman Krokas och slogs av hur mycket jag tycker om hennes språk. Precis som när jag läste debuten Då tänker jag på Sigrid, och så kom jag på att det finns flera böcker av henne. Den här är också så fin! Hon hittar på alldeles egna spännande historier och människoöden. Det är lite jämtska uttryck och personer med olika sätt att uttrycka sig på, som Tomas som inte avslutar meningar ("Att det gått lite snabbt, menar jag, efter att du och jag.") och Evelina som är väldigt rätt på. Skildringen av miljön kring Östersund gillar jag också, med skogen och fjällen och de små byarna.

Helena har flyttat från byn och aldrig återvänt. Hon har flytt från minnena och begravt den flicka hon var, då när det otäcka hände. Hennes mamma som flyttat till Island har plötsligt börjat ringa henne igen, efter att knappt ha hört av sig sedan Helena var tretton, men Helena vet inte vad mamman vill. Helena har skilt sig och börjat jobba som städerska på sjukhuset där hon träffar på sin kusin Blåpojken, som ligger i en av sängarna. Först vill han inte prata med henne, men hon vill veta hur mycket han minns.

Till flickorna i sjön

https://www.adlibris.com/se/bok/till-flickorna-i-sjon-9789146226185

Dödskaravanen


Utläst 180318: Dödskaravanen av Mats Erasmie

Det här är en roman om flyktingströmmen från Sverige till Brasilien i slutet av 1800-talet. Jag hade inte alls hört talas om den,  det är ju mest Amerikafararna vi känner till. Särskilt här i Småland där Moberg gjort historien om utvandrarna odödlig. Erasmie är civilekonom och VD för ett produktionsbolag. Han har givit ut faktaböcker om försäljning och marknadsföring och det här är hans första roman.  Författaren har gjort noggrann research och det mesta känns rimligt förutom den ibland otidsenliga dialogen. De använde inte så moderna uttryck som ”är du dum i huvudet på riktigt eller har du bara otur när du tänker?” på 1800-talet. Annars är jag imponerad över hur han beskriver livet för flyktingarna, hur han trots all misär lyckas få in lite hopp och humor.

 

Arvid och Anna kommer från Stockholm, men vill söka sig till något bättre än det liv de har i det fattiga Sverige 1891. De får höra talas om paradiset Brasilien, där man kan få gratis mark på bördig jord och hjälp med att komma igång med ett eget lantbruk. Resan visar sig vara strapatsfylld och farlig, många dör på vägen, och inte blir det bättre när de kommer fram. De får inte ens gå i hamn när de först anländer till Brasilien då pesten härjar. Det tar över ett år för svenskarna att nå sin destination och livet blir inte lättare än i Sverige.
Dödskaravanen
Tack till Hoi förlag för recensionsexemplaret!

Monday, March 12, 2018

Bara dra

Utläst 180311: Bara dra av Ann-Helén Laestadius


Jag har fått denna som recensionsexemplar men första recensionsdatum är 27 mars, så det kommer ett inlägg då.


Bara dra (häftad)
https://www.bokus.com/bok/9789188073532/bara-dra/

Himmel och helvete

Utläst 180309: Himmel och helvete av Jón Kalman Stefánsson


Varför har jag inte läst den här boken förrän nu? Jag har fått den rekommenderad från olika håll, men först nu när mamma sa att jag borde läsa den gjorde jag det. Jag bodde på Island som utbytesstudent 1992 och känner väl igen mig i beskrivningarna av blåsten och havet, även fast jag aldrig var med ut på familjens fiskebåt. Jag tycker om Stefánssons språk, som är gammeldags ibland och modernt ibland. Kanske är det översättningen, men jag tycker att det fungerar. Det är den första delen i en trilogi, så nu har jag mera god litteratur av Stefánsson framför mig.


Romanen handlar om Pojken, som man aldrig får veta vad han heter. Han och hans bäste, och ende, vän Bárdur ska följa med ut och lägga långrev som de brukar göra. De andra männen är vana fiskare och kan inte tänka sig något annat, men Bárdur är annorlunda. Han har alltid med sig en bok, även till sjöss. Denna gång förstör boken för honom och han glömmer att ta med sig skinnkjorteln som ska skydda mot kölden och vätan på havet. Sex personer i en liten öppen båt ute på havet i mars, är farligt när det börjar blåsa. Det hjälper inte hur van fiskare man är när katastrofen nalkas.


 Himmel och helvete
https://www.adlibris.com/se/bok/himmel-och-helvete-9789185849802

Monday, March 05, 2018

Storbondens pipa

Utläst 180303: Storbondens pipa av Göran Magnusson


Jag läste debuten för att jag blev nyfiken av titeln Den danska älskarinnan, och handlingen som utspelar sig i Småland på en bondgård, med ett danskt par inblandat. Vi bor i Småland och har en liten gård med danska grannar, så det är ju kul att läsa om. Magnusson är agronom, copywriter och journalist och väl insatt i lantbruk. Detta är en fristående fortsättning och kanske kommer det flera böcker i serien. Jag trodde att den skulle handla om ett par som delat på sig, där kvinnan längtar efter barn, men romanen drar iväg åt ett helt annat håll. Det är skickligt berättat och spännande att följa med bonden Erik Hammarström som råkar ut för en massa oförutsedda saker.


Erik Hammarström är lantbrukare på den ärvda gården. Hans före detta fru Lillemor som lämnade honom för sju år sedan har tagit byns godsägare RG till älskare och Erik har inte haft något med henne att göra sedan de skildes. Så plötsligt dimper det ned ett vykort från henne, om att hon vill träffa honom. Lillemor har varit i Brasilien och forskat om sojabönor och kommit fram till att hon vill ha familj och att hon skulle vilja adoptera ett barn. Hon behöver Eriks hjälp och de ses igen för att se om det finns någon kärlek kvar mellan dem och ifall de kan börja om.


Storbondens pipa
https://www.adlibris.com/se/bok/storbondens-pipa-9789176970560


Tack till Hoi förlag för recensionsexemplaret!

Friday, March 02, 2018

Absolut svensk

Utläst 180302: Absolut svensk - En ID-handling av Soran Ismail och Jonas Steken Magnusson


Jag tycker att Ismail är bra i TV-programmet Parlamentet och har även sett hans serie Absolut svensk, som den här boken bygger på. Tyvärr är han, liksom många andra osannolika personer, inblandad i metoo-skandalen, men jag vet inte så mycket om det och försöker bortse från det när jag läser denna intressanta diskussionsbok om vad det är att vara svensk.


Soran är kurd från Irak, född i Iran. Hans föräldrar tog beslutet att fly till Sverige när han var nio år för att de hört att det var ett bra land. Nu har Soran åkt tillbaka till Kurdistan och inte för att träffa släkten som han gjort under tidigare resor, utan för att träffa människor som flytt undan den Islamiska staten. Han vill veta om det är hans krig, eller om han kan sitta i Sverige och låtsas som ingenting. Det kan han inte. Men där hans föräldrar protesterat mot regimen med sina liv som insats känner han att han gör det han är bäst på; använder sitt kändisskap för att uppnå gemenskap och försöka övertyga om att man kan vara både svensk och kurd.


Absolut svensk : en ID-handling
https://www.adlibris.com/se/bok/absolut-svensk-en-id-handling-9789146233787