Monday, February 04, 2019

Facit

Utläst 190203: Facit av Patrik Lundberg


Nu har jag i rask takt läst både Berättelsen om Sverige och Facit av Patrik Lundberg eftersom jag ska höra honom föreläsa nästa vecka. Facit, konsten att skriva krönikor, är riktigt bra för dem som gillar att skriva, även för sådana som mig som bloggar till exempel. Lundberg har även skrivit två andra böcker; Gul utanpå, som handlar om att vara adopterad, och romanen Onanisterna, men hans specialitet är just krönikan och han har länge arbetat som krönikör på Aftonbladet. Nu har han bytt till Expressen av okänd anledning.


Patrik Lundberg kommer från Sölvesborg, liksom Jimmie Åkesson. De har gått på samma skola och det fanns en tid när Patrik såg upp till Jimmie, som skrivit om hur det var när han i nian praktiserade som lärare i Patriks klass. Patriks dröm var att bli krönikör på Aftonbladet och han kämpade för att ta sig dit. Hans bästa tips är att skriva, skriva och skriva om. Han beskriver hur man skriver med retorik, dramaturgi och stilistik. Han förklarar olika stilar och genrer och skriver om etik och källkritik. Det finns även med intervjuer med några av hans förebilder.


Facit - konsten att skriva krönikor

3 comments:

Hanneles bokparadis said...

låter intressant
(alla våra barn bergsklättrar, två glaciärklättrar - mellansonen hade glaciärklättring som gymnasieämne, han fick mvg ☺️

Ylva said...

Hannele. Det är fint med is, men ser som sagt farligt ut. Tur att de vet vad de gör!

tant Hannele said...

Mycket träning, bra grejer, yngste är instruktör för bergsklättring.