Tuesday, May 23, 2017

Golden boy

Utläst 170522: Golden boy av Abigail Tarttelin


Det här är något så ovanligt som en bok om en person som är intersex, det som tidigare kallades hermafrodit. Max ser sig som kille, men har både penis och vagina och har inte blivit opererad vilket är det vanliga. Jag tycker att det är en bra och tankeväckande ungdomsroman och undrar hur vanligt det är. Hur som helst är det bra att det kommer böcker om denna slags sexualitet och framför allt behöver skolpersonal och andra som kommer i kontakt med ungdomar tänka på att det finns variationer. Det är skönt att Max aldrig har velat vara annorlunda. Han är som han är och vet inget annat. Boken är engelsk och påminner mig om Om jag var din tjej av Meredith Russo, som handlar om en tjej som blivit opererad och tidigare varit kille.


Max är en snygg och populär kille. Han har vänner och många beundrare, men ingen vet att han är intersex. Förutom barndomsvännen Hunter, som han egentligen mest umgås med för att deras mammor är bästa vänner. Hunter har tidigare varit som en beskyddande storebror men en natt händer det något. Hunter utsätter Max för våldtäkt och trots att Max kämpar emot låtsas Hunter att han är med på det. Efter det mår Max fruktansvärt dåligt och har ingen att prata med om vad som hänt. Hans pappa ska ställa upp som kandidat i ett viktigt val och det är noga att det inte finns någon skandal i hans familj.


Golden Boy


http://www.adlibris.com/se/bok/golden-boy-9789163892684

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

bra att det finns böcker, skulle kanske själv läsa eftersom jag känner en

Ylva said...

Mycket bra att det börjar komma böcker om olika sorters människor! En annan bra bok är I mitt namn; en bok om att vara trans av Moa-Lina Croall.