Tuesday, April 27, 2021

Azras bok, Linns bok, Nicos bok

Utläst 210427: Azras bok, Linns bok och Nicos bok av Moa Eriksson Sandberg


Det här är tre små böcker om vännerna Azra, Linn och Nico som känt varandra sedan de var små. Serien är utgiven på lättlästförlaget Vilja och anpassad för personer med lässvårigheter. På skolbiblioteket där jag jobbar letar vi hela tiden efter böcker som är lättlästa men inte för barnsliga och det är svårt att hitta. Här har författaren lyckats med att få med mycket på lite plats. Det är fint med vänskapen och de olika problem vännerna har. Jag tycker att de kan passa på gymnasiet och SFI till exempel. 


Azras bok

Azra, Nico och Linn har varit vänner sedan första klass och lovat varandra att alltid finnas där, men det är inte helt enkelt nu när de ska ta studenten och snart splittras. Men än så länge stöttar de varandra i allt. Azra är trött på att alla killar tafsar och snackar skit om tjejer. Hon bestämmer med Linn och Nico att de ska protestera mot att alla killar gör som de vill. Men Sam är fin, han kanske inte är som alla andra. 


Linns bok

Snart ska de ta studenten och det verkar som att alla andra har en plan. Azra ska plugga juridik och Nico ska gå på en dansskola. Linn vill åka till London och gå en baristakurs men har inte råd. Pappa tycker att det är en dum idé och Linns mamma dog när Linn var fem år. Linn tycker inte om pappas flickvän Jenny som försöker bli hennes vän. 


Nicos bok

Linn är i London och Azra pluggar. Nico går på dansskolan hon har drömt om och allt borde vara bra. Hon är bäst i klassen  och får en huvudroll i skolans stora föreställning. Men hon måste hjälpa mamma att ta hand om småsyskonen och hinner aldrig vila ordentligt. Hon försover sig inför den första repetitionen och blir av med huvudrollen. Det är så orättvist när hon kämpat så hårt! 





No comments: