Monday, December 09, 2019

Herravälde

Utläst 191207: Herravälde av Elin Olofsson


Allt Olofsson skriver är SÅ bra! Jag älskar även denna och blir förvånad mest hela tiden över nya vändningar i historien. Hon bor i Offerdal i Jämtland och kanske är det en del av det jämtländska arvet som gör något med språket. Hur som helst tycker jag mycket om hennes formuleringar och hur människorna uttrycker sig. Utan att spoila allt för mycket blir jag glad över slutet och hur saker löser sig, när man tror att det är som mest hopplöst, utan att för den sakens skull bli amerikanskt gullegull.


Det börjar på försommaren 1921 då Alice måste kliva in som direktör i stället för sin make som fått ett slaganfall. Fabriken som ska bygga utemöbler är inte ens färdigbyggd och det blir bekymmer när hon upptäcker att maken tagit stora lån. Tillvaron sätts i gungning och hon har svårt att sluta tänka på Halvard, mannen hon aldrig har kunnat släppa riktigt. Hon ber honom om hjälp med att dela ut löner till arbetarna men han anser inte att det är hans jobb.


Mitt i allt dyker Thomasine upp. Hon har fått i uppdrag att måla porträtt av makarna, vilket ju är svårt när direktören är sjuk, men kanske kan hon hjälpa Alice på något sätt.


Pigan Brita går med uppgifter till tidningsmannen Gustaf. Kanske kan han ta med henne bort från det tunga livet i byn och lyfta upp henne ur misären.


Det är tre kvinnoöden som korsar varandra och alla kämpar de för sina rättigheter på olika sätt. Det är första gången kvinnor ska få rösta, men det är ännu männen som bestämmer över allt.


Herravälde
https://www.adlibris.com/se/bok/herravalde-9789146235729

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

lite nyfiken på denna

Ylva said...

Hannele. Tror att du skulle gilla den.