Thursday, May 02, 2019

Kring denna kropp

Utläst 190501: Kring denna kropp av Stina Wollter


Jag har inte hört så mycket om Wollter tidigare, men jag såg när hon var med på programmet Renées brygga och hörde henne på tidskriften Vi:s litteraturbåt. Hon är väldigt rolig och drastisk! I hela sitt liv har hon fått kämpa för att stå för den hon är och att våga säga emot, när hon blivit nedtryckt för sitt utseende. Hennes storasyster Ylva dog i anorexia strax innan hon fyllde trettio år och detta har naturligtvis satt stora spår och sorg i Stinas liv. Det här är en stark och mycket personlig bok om kroppen och hur vi förhåller oss till den. Jag är själv överviktig, men det är BARA jag som får säga det. Det är ingen annans problem och jag blir så ledsen när jag läser om hur vilt främmande människor tar sig rätten att döma och bedöma Stina för att hon är tjock. Att man är känd betyder inte automatiskt att man vill bli bedömd av såväl män som kvinnor och att man lägger ut lättklädda bilder på sig själv betyder inte att man vill ha sex med vem som helst!


Stina Wollter skriver och diskuterar om sin egen och andras kroppar. Här finns många personliga berättelser om händelser hon varit med om som format henne. Om omöjliga kroppsideal, om kroppens minnen av misshandel, om skräcken och beredskapen när man som ensam kvinna rör sig någonstans där det finns män, och om behovet av trygga rum som hon vill att till exempel hennes instagramkonto ska vara. Inte ens på sitt eget hotellrum på Sri Lanka fick hon vara ifred!


Kring denna kropp
https://www.adlibris.com/se/bok/kring-denna-kropp-9789137152035?campaignId=96eeacd3-7ea7-4e20-a256-2c448cfbb994

5 comments:

Hanneles bokparadis said...

hon är tuff, hennes syster orkade inte

Ylva said...

Hannele. Riktigt sorgligt att ha anorexia i familjen.

tant Hannele said...

inget nytt, fast det hette inte så förr... ungefär 1972 jobbade jag på mentalsjukhus (kallades så!) och min uppgift var att vakta en ung flicka, följa med på toa, överallt, att hon inte skulle kräkas... jag fick ingen info, varför... hennes storasyster var fotomodell.

Ylva said...

Hannele. Så tragiskt!

Hanneles bokparadis said...

Stina Wollter har fått Segerstedstipendium för att hon "med färg, dans, ord och ton ger liv och lust till kropp och själ"