Wednesday, August 08, 2018

Mosippan

Utläst 180808: Mosippan av Elsie Johansson, bearbetad till lättläst av Johan Werkmäster


Jag läste nyligen Glasfåglarna, den första delen i trilogin om TåPelles Nancy, som lättläst. Det är lite konstigt att den kom redan 2007 återberättad av Agneta Klingspor och att denna inte kommit ut förrän nu, men jag hoppas att den tredje delen är på gång. Det här är en så fin bok om hur det var att vara ung i Sverige under andra världskriget i en fattig familj.


Det är krig ute i Europa och Nancy och hennes familj jobbar hårt för att klara de kalla vintrarna. Nancy har fyllt sjutton och längtar ut i världen trots att den är stor och osäker. Hon vill utbilda sig, flytta till stan och hitta kärleken. Hennes syster Betty har två små döttrar men älskar inte sin man Bröd-Åke och Nancy märker att det inte står rätt till mellan dem. Hon vet inte om hon ska berätta för mamma men tycker att Betty ska göra det själv. Hon vill inte bli som Betty, men känner sig osäker när hon träffar pojkar.


Mosippan (lättläst)
https://www.adlibris.com/se/bok/mosippan-lattlast-9789188073679


Tack till LL-förlaget för recensionsexemplaret!

4 comments:

Hanneles bokparadis said...

läst Johanssons trilogi, fantastisk kvinnohistoria.

Ylva said...

Visst är det!

Johan Werkmäster said...

Kul att du gillade min bearbetning av Mosippan. Jag har även återberättat den sista delen, Nancy. Den går snart i tryck och ges ut på LL-förlaget inom de närmaste månaderna.

Ylva said...

Hej, Johan! Vad roligt, det ser jag fram emot! Då ska vi ha hela trilogin på skolbiblioteket.