Monday, September 26, 2016

Bokmässan

Jag gick mest på seminarier på mässan eftersom jag blir så trött av detta myller (och då är det ändå lugnt på torsdagen när det är branschfolk).
 
Så här ser det ut från ovan.
 
 250 år av tryckfrihet - och sen?
 
 
Orden vi ärvde med barnbarn till Astrid Lindgren och en brorsdotter till Tove Jansson.
 
Allvarligt talat med Lena Andersson.
 
Mats Strandberg.
 
Föräldrar - de frånvarande och de närvarande, med Christina Lindström, Pernilla Gesén och Martin Svensson.
 
Landsbygden i barn- och ungdomsboken, med Mirja Unge, Elin Cullhed och Madeleine Bäck.
 
Tio tankar om arbete - förr, nu och i framtiden med Bodil Jönsson.
 
Läslust som bränsle för kunskapssamhället med Daniel Sjölin, Dilsa Demirbag-Sten, Johan Unenge och Petter Alexis Askergren.
 

Wednesday, September 21, 2016

Dröm en liten dröm

Utläst 160920: Dröm en liten dröm av Jamie Ford


Jag tyckte väldigt mycket om Fords debut Hotellet i hörnet av Bitter och Ljuv och denna hans andra roman är nästan lika fantastisk! Den är inspirerad av hans farförföräldrars liv men med påhittade personer. Jag hoppas att han har flera intressanta livsöden omkring sig som han kan skriva om för han gör det så fint! Jamie är född i Kalifornien men växte upp nära Chinatown i Seattle. Han är barnbarnsbarn till en gruvpionjär som emigrerade från Kina till USA 1865.


Den kinesisk-amerikanske pojken William har bott på barnhemmet Sacred Heart sedan hans mamma hittades livlös i ett badkar när han var liten. På hemmet har man bestämt att alla pojkar ska fira samma födelsedag och på deras tolvårsdag får de gå på bio. När William får se den vackra skådespelaren Willow Frost är han helt säker på att det måste vara hans mamma. Han bestämmer sig för att rymma med sin kompis Charlotte, som är blind, för att leta reda på sin mamma.


Dröm en liten dröm
http://www.adlibris.com/se/bok/drom-en-liten-drom-9789170284731

Thursday, September 15, 2016

(M)ornitologen

Utläst 160915: (M)ornitologen av Johanna Thydell


Det här är en ny ungdomsbok av en författare som jag inte har hört något ifrån på länge. Jag har tyckt mycket om hennes tidigare tre romaner och den här är också bra! Kul koppling; en kompis till mig har undervisat Thydell på en skrivarkurs! Jag tyckte lite synd om Johanna när jag såg henne på bokmässan en gång och hon satt på samma scen som Peter Pohl som kändes väldigt nedvärderande mot henne. Nu har hon blivit äldre och mamma och har förhoppningsvis lite mera pondus bland etablerade författare. Hon skriver med humor även när det är sorgligt.


Moa är sjutton år och är nöjd med sin familj som består av pappa, Susanne och deras gemensamma son Lucas. Det som skaver lite är att Moas mamma Hedvig bara försvann när Moa var två år och ingen vet varför. Så en dag berättar pappa att Hedvig har ringt och frågat efter Moa och undrar om hon vill träffa henne. Det vill inte Moa men så pratar hon med sin bästa kompis Otto, vars mamma dött i cancer, och kommer på att hon kanske borde ge Hedvig en chans att förklara sig. Otto och Moa bestämmer att hon ska låtsas göra ett skolarbete om fåglar som ursäkt för att hälsa på mamman som bor mitt ute i skogen. Moa åker dit i fem dagar och iakttar mamman (som en mornitolog) samtidigt som hon säger att hon skådar fåglar. Det är svårt att komma nära mamman men båda försöker att prata ut till slut.


Mornitologen
http://www.adlibris.com/se/bok/mornitologen-9789150115062

Monday, September 12, 2016

I mitt namn

Utläst 160911: I mitt namn av Moa-Lina Olbers Croall


Det här är en viktig bok om att vara trans. Boken är till både för den som är transperson, den som funderar över sin könsidentitet och för andra som vill veta mera om ämnet. Den är bra till exempel för oss som arbetar på skola. Eftersom den är helt ny finns det med även nya ord och beteckningar som till exempel ickebinär (en person som varken definierar sig som kille eller tjej) och cisperson (en person vars könsidentitet stämmer överens med det juridiska kön den fick registrerat vid födseln.

Boken innehåller råd, tips och begrepp samt intervjuer med unga transpersoner. I förordet skriver Moa-Lina om att hon växte upp i Växjö på 80-talet och inte hade en aning om att det finns fler kön än pojke och flicka. På 90-talet som tonåring fick hon veta av sin mamma att en av mammans kollegor kommit ut som transsexuell, men när mamman frågade om hon funderat på könskorrigering sa hon att hon inte hade det för hon känner sig varken som tjej eller som kille. På 2010-talet vet hon att det finns flera kön och att man inte behöver välja vad man ska vara.


I mitt namn : en bok om att vara trans
http://www.adlibris.com/se/bok/i-mitt-namn-en-bok-om-att-vara-trans-9789127146624

Thursday, September 08, 2016

Skärvor av minnen

Utläst 160907: Skärvor av minnen av Laurie Halse Anderson


Jag gillade hennes debutbok Säg något som har blivit obligatorisk läsning på många amerikanska skolor. Speak, som den heter i original, kom även som film 2004 med Kristen Stewart innan hon blev känd för Twilightfilmerna. Denna bok känns lika viktig! Vi har ju inte samma problem i Sverige som USA:s krigsveteraner, men det finns många andra människor som drabbats av krig på olika sätt.


Hayley har åkt runt med sin pappa Andy i en lastbil de senaste fem åren, och de har inte bott så länge på samma plats så att hon kunnat gå i skolan någonstans utan han har "hemundervisat" henne. Andy är gammal krigsveteran och försöker fly de hemska minnena från Irak och Afghanistan. Nu är de tillbaka hemma i farmors gamla hus för att Hayley ska kunna gå i skolan. Minnena jagar fortfarande Andy och han har svårt att leva ett normalt liv med jobb och utan alkohol för att döva smärtorna. Hayley har också svårt att anpassa sig för hon har aldrig fått leva som en vanlig tonåring och vet inte hur man beter sig. När hon träffar Finn, en irriterande snygg och charmig kille som inte låter sig skrämmas så lätt av hennes avvisande attityd, förstår hon inte till en början att han flirtar med henne.


Skärvor av minnen


http://www.adlibris.com/se/sok?q=laurie+halse+anderson&filter=grouped_language_sv:svenska&pn=1

Monday, September 05, 2016

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Utläst 160904: Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart


Jag tyckte om Lockharts bok Kanske är det allt du behöver veta och hade höga förväntningar på denna. Den är lika bra som jag hade hoppats och framför allt är jag glad att den inte liknar Den hemliga historien av Donna Tartt, som blev väldigt uppmärksammad men som jag tyckte var urtråkig! En lite kul detalj för mig är att min svärmor också heter Frances och kallades Frankie när hon var ung.


Frankie Landau-Banks har förändrats över sommarlovet. Plötsligt har hon växt tio cm och gått upp tio kilo (på rätt ställen) och när hon kommer tillbaka till internatskolan lägger folk märke till henne på ett nytt sätt eftersom hon har blivit snygg. Den osannolikt attraktive Matthew Livingston upptäcker henne och de blir ihop. Tillsammans med honom får hon en högre status och får umgås med de populära eleverna i sista årskursen fast hon bara går andra året. Matthew är gullig mot henne, men hon känner att han döljer något. När hon upptäcker att han är med i ett hemligt sällskap som bara är för killar börjar hon spionera på honom och försöka få reda på mera om den mystiska gruppen.


Den ökända historien om Frankie Landau-Banks
http://www.adlibris.com/se/bok/den-okanda-historien-om-frankie-landau-banks-9789187879180