Thursday, February 02, 2012

När börjar det riktiga livet

Utläst 120201: När börjar det riktiga livet av Fredrik Lindström

Det mesta Lindström gör tycker jag är bra men noveller är inte riktigt min grej. Jag uppskattade Ljust & fräscht-boken som han skrev ihop med Henrik Schyffert och som hör ihop med showen de turnerar med. En invändning mot den här novellsamlingen är att jag känner igen mycket från Ljust & fräscht, som då inte känns fullt så ljust & fräscht när det återanvänds. Många av novellerna är bra, några tämligen poänglösa. Jag tror att jag tycker de är bättre än jag skulle tycka om det var någon annan som skrivit dem, det blir lite orättvist när det är kända namn. Så vad ska jag säga? Bra för att vara noveller, inte lika bra som om det hade varit en sammanhängande roman, tror jag.

Flera av novellerna har tidstypiska och träffande beskrivningar. Här finns polackerna som bygger billigt så man får dåligt samvete, killen som köper en båt för att få ligga, tjejen som alltid har en väska packad i väntan på att det riktiga livet ska börja, fyraåringen med 84 gosedjur, kvinnan som får 80-årskris, paret som letar efter den perfekta soffan, killen som sparar udda strumpor utifallatt, mannen som inte kan låta bli att hosta på teatern, paret med det perfekta köket som de gör allt utom att laga mat i, mannen som inte kan sova utan att ha dammsugaren på och många andra. Som du kanske känner igen dig själv i fast du inte vill...

5 comments:

Hanneles bokparadis said...

den ska jag nog läsa när jag ramlar på den på biblioteket

Ylva said...

Hannele. Du får kanske ställa dig på kö rent av, den är rätt populär.

Issa said...

den här hoppas jag får en plats i min hylla snar. har något ohälsosam dyrkan av herr Lindström.

Ylva said...

Issa. Oj, hoppas du inte överdoserar, hihi...

Issa said...

Nej jag ska försöka, kanske börjar gå i kostym och prata om dialekter och lägga ut anekdoter i varje mening, huja.. det vill vi ju inte!